Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

MInieritul in Australia

Last post 06-02-2006, 09:34 AM by Euclid. 4 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  05-31-2006, 06:37 AM 45287

MInieritul in Australia

Am inceput sa-mi fac "temele" in vederea emigrarii in Australia.

As aprecia  mult daca cineva cu experienta in acest domeniu m-ar ajuta cu informatii.

Sunt inginer minier (mai exact inginer mecanic, specializare masini miniere). In ultimii ani nu am practicat in minierit. Treaba asta m-ar afecta la punctaj (dar, solcitantul de viza o sa fie sotia mea, care oricum are sane sa obtina un punctaj mai bun) . Pe de alta parte, am inteles ca pe potentialul angajator oricum il lasa rece experienta mea din afara Australiei. Asa ca mi-am propus sa-mi caut loc de munca ca si muncitor in minierit pentru inceput.

M-ar interesa cam care ar fi conditiile de munca in minele de carbuni din Australia? Stiu ca sunt mult mai bune decat in minele din Ro, dar niste detalii ar fi binevenite.

Anagajarea este conditionata de calificare ca si muncitor in domeniu?

Am parcurs mai multe siteuri de joburi in Australia. La cele mai multe oferte am vazut ca se cere o perioada de proba de 3 luni. Ce insemana aceasta perioada de proba mai exact? Sa muncesti 3 luni fara salariu?

•  05-31-2006, 10:31 PM 45323 in reply to 45287

Re: MInieritul in Australia

Radian, Nu am multe cunostinte despre minerit in Au, dar: Majoritatea minelor de carbuni in Au sunt "open pit". Conditiile sunt bune, cazare in colonii, echipament, safety, timp liber etc. perioada de proba inseamna ca trebuie sa se lamureasca baietii daca esti ceea ce spui ca esti si ca nu ai sa dai bir cu fugitii cand dai de greu. Aceasta perioada este platita. In prezent industria de minerit in Au este in plina expansiune, ai toate sansele sa promovezi repede - cu cat sti sau vei invata Engleza mai repede cu atat mai bine. Nu prea exista pozitia de "muncitor", va trebui sa sui ca sti sa faci ceva, ex. mecanic de motoare diesel sau shofer de camion, sau forklift operator sau electrician... whatever.
    A point is that which has no part.
  •  06-02-2006, 12:47 AM 45381 in reply to 45323

Euclid, multumesc pentru raspunsuri. As mai avea cateva nelamuriri (de fapt o gramada...), cu multumiri anticipate te-as ruga sa-ti faci putin timp si pentru acestea:

1. Care este diferenta intre angajarea pe baza de contract si cea "casual"?

2. Impozitul pe salariu il opreste angajatorul sau angajatul primeste in mana salariul brut si isi plateste singur darile catre stat?

3. In ceea ce priveste construirea carierei, in Australia care sistem este aplicat? Cel american, care presupune ca fiecare isi schimba jobul in functie de oportunitati sau mai degraba cel japonez unde accentul se pune pe vechimea in cadrul aceleiasi firme?

4. Am inteles ca permisul de conducere din RO este valabil 3 luni dupa care trebuie sustinut din nou examenul pentru permis in Australia. Accesul la examen este conditionat de o vizita medicala amanuntita (ca si in RO)?

5. In ceea ce priveste viza, sotia mea ar avea sanse mai mari. Dar pentru noi cel mai convenabil ar fi sa plec eu inainte iar sotia mea sa vina abia dupa cca. 6 - 12 luni. E posibil ca sotia mea sa fie aplicantul principal, dar in prima faza sa plec doar eu?

•  06-02-2006, 09:30 AM 45433 in reply to 45381

1. Casual - inseamna ca te tine cat are nevoie dupa care, gata, fara preaviz si fara suparare de ambele parti. 2. Contract - inseamna e o perioada determinata, daca angajatorul doreste sa termine contractulmai repede va trebui sa iti dea un preaviz a carui durata este mentionata in contractul de munca, altfel iti plateste contravaloarea acelei perioade. 3. Impozitul il opreste angajatorul. Impozitul se calculeaza fata de echivalentul anual, iar diferentele le iei inapoi de la ATO(Au Taxation Ofice). Ex. Lucrezi o luna cu un salariu de 4000 AUD (before tax) asta echivaleaza cu un salariu de 48000 anual sa zicem ca taxa anuala este 12000 deci lunara pe acest salariu este 1000, dar sa zicem ca lucrezi numai 2 luni in anul financiar respectiv, deci ai castigat numai 8000 tot anul. Taxa anuala pe 8000 este sa zicem 400. ATO iti va da inapoi 1600. 4. Examenul auto in Au nu implica examen medical. Se da un test multi-choice - tick the righ answer(s) si unul ractic cu un instructor auto autorizat. E bine sa iei cateva lectii (+/- 40 AUD/hr) altfel vei pica examenul, sunt cateva chestii sepcifice pe care nu ai de unde sa le stii, plus ca se circula pe partea stanga. 5. Nu, nu este posibil, aplicantul principal trebuie sa intre primul in Au, poate pleca insa a doua zi, iar tu poti intra si iesi independent cand vrei timp de 5 ani. La fel si sotia.
  •  06-02-2006, 09:34 AM 45434 in reply to 45433

Am zis 5 ani... of course ca depinde de ce viza obtii, dar skilled independent cred ca e 5 ani...
View as RSS news feed in XML