Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Actele de studii - apostilate la CNERD si apoi la Prefectura?

Last post 11-07-2006, 09:56 AM by Callina. 7 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  11-05-2006, 09:32 AM 52830

Actele de studii - apostilate la CNERD si apoi la Prefectura?

Intrebarea din titlul postarii li se adreseaza celor care si-au echivalat de curand (foarte curand) studiile in Statele Unite prin WES ori prin ECE. A fost necesara apostilarea prealabila a diplomelor la Centrul National de Echivalare si Recunoastere a Diplomelor (Bucuresti) si apoi la Prefectura judetului in care ati locuit in Romania? Va multumesc.
  •  11-06-2006, 12:27 AM 52834 in reply to 52830

Re: Actele de studii - apostilate la CNERD si apoi la Prefectura?

Calina vreau si eu sa imi echivalez studiile. Poti, te rog, sa imi explici si mie cam ce am de facut si cam cat costa toata treaba. Multumesc mult.
    "My great victory consists not in never falling but in rising everytime I fall."- from a movie
  •  11-06-2006, 05:45 AM 52837 in reply to 52834

Dana, promit sa te tin la curent cu pasii pe care i-am parcurs eu pana acum. Pot sa-ti spun in acest moment ca m-am interesat la Serviciul Cultural al Ambasadei SUA la Bucuresti, intrucat SUA sunt si ele semnatare ale Conventiei de la Haga, si - pe scurt - mi s-a raspuns ca depinde de fiecare organizatie care se ocupa cu evaluarea/echivalarea din State daca doresc sau nu si apostila de la Haga pe actele noastre originale de studii. Am studiat cerintele pentru Romania ale celor doua organizatii americane cunoscute - WES si ECE (www.wes.org, www.ece.org) - dar site-urile lor nu pomenesc nimic de apostilarea in Romania a diplomelor inainte de a aplica la ei pentru echivalare. WES e putin mai severa, doreste originalele diplomelor (purtand stampilele, semnaturile si timbrul sec al institutiilor emitente si care trebuie sa fie acreditate si in Romania), de asemenea, cere ca foile matricole sa le fie expediate direct de secretariatul facultatii respective din tara noastra - in plic semnat si stampilat pe cotor. ECE e mult mai lejera in cerinte - se pot trimite doar copii ale documentelor originale si traduceri, pe care le poti face chiar tu, daca poti respecta intru totul formatul si continutul lor. Eu insa am vrut sa ma asigur inainte de plecarea din Romania ca am toate stampilele si toti pasii parcursi. Vroiam sa aflu daca recent li s-a cerut si apostila de la Haga celor care si-au echivalat studiile in State (asa cum se pretinde mai nou in aproape toata Europa Occidentala). Ce pot sa-ti mai spun e ca diplomele de Bacalaureat si foile matricole din liceu primesc apostila la Inspectoratele Scolare Judetene pe raza carora se afla scoala (urmand ca traducerile lor legalizate sa fie ulterior apostilate la Curtea de Apel din localitatea respectiva), iar cele emise de institutiile de invatamant superior fac un drum mai lung: sunt mai intai apostilate la CNERD Bucuresti, apoi la Prefectura judetului, sunt traduse, iar traducerea legalizata primeste stampiluta la Curtea de Apel locala. Informatiile pe care le-am primit pana acum din surse care, in mod normal ar trebui sa fie sigure, sunt contradictorii. Cred ca ti-ai dat seama deja ca totul e foarte scump (taxe peste taxe, la Minister, Prefectura, Primarie, etc). Eu in acest moment am toate documentele traduse si legalizate, dar nu apostilate. Din experienta celor mai multi de pe acest forum stiu ce apostila buclucasa si costisitoare nu a fost necesara - cel putin pana intr-un anumit moment, si ca ECE de exemplu face echivalarea pentru o suma de 85$ (plus 30 pentru prima copie in plus, 10 pentru fiecare - vezi ce a povestit Marius; daca ar avea un pic de timp, ar fi interesant sa aflam care e gradul de credibilitate a echivalarilor ECE in raport cu cele WES, adica in ce masura angajatorul a dorit sa vada o echivalare WES si nu una ECE, spun angajatorul pentru ca eu personal doresc sa ma angajez candva in viitor, si nu sa-mi continui studiile). Daca nu ti-am facut deja capul calendar, mai vorbim...Pe curand!
  •  11-06-2006, 05:59 AM 52839 in reply to 52837

Fetelor, nu stiu unde ati auzit voi de apostila, cel putin aici se foloseste foarte rar, si numai in sens invers:de aici in alte tari. Cit despre care din organizati-i mai credibila, e fara sens. Daca e recunoscuta, atunci e. Fiecare universitate are preferintele ei, dar nu am auzit sa refuze echivalarea doar pt ca-i  de la x org, si ei agreaza y organizatie. Sugestia mea: vedeti ce indica universitatile. Am sa sun astazi la WES sa intreb de apostila, doar asa sa fiti linistite.

http://www.wes.org/fees/faq.asp#d

http://www.ece.org/main/content=EvaluationServices&SubSite=1&LeftNav=2

Filed under: ,
  •  11-06-2006, 09:28 AM 52842 in reply to 52839

Draga Girbova, eu personal m-as bucura mult daca ai reusi sa afli direct de la WES daca doresc si apostila Conventiei de la Haga pe actele noastre de studii in Romania. Le-am scris si eu un email cu aceeasi intrebare, probabil mai dureaza pana raspuns. Aplicarea apostilei vine din ideea a se renunta la cea a supralegalizarii actelor de studii emise de un anumit stat semnatar al Conventiei de la Haga. Daca Romania a semnat cu tara x un acord de asistenta juridica, atunci prezenta stampilei cu pricina pe actele originale nu mai este necesara. Fac precizarea ca demersul depinde si de cerintele fiecarei universitati, cum ai spus tu, in cazul celor care vor sa-si continue studiile (nu e si cazul meu). Poti gasi multe informatii despre apostila la adresa: http://www.supralegalizari.ro/apostila.php Voi astepta raspunsul de la WES si eu, il voi astepta si pe cel de la ECE si vom mai vorbi. Iti multumesc pentru efortul de a suna si de a afla mai multe de la WES. De asemenea, rog pe cei care si-au echivalat studiile prin ECE sa ne povesteasca, daca au un pic de timp, cum au decurs lucrurile dupa aceea.

•  11-06-2006, 03:51 PM 52849 in reply to 52842

Presupun ca te intereseaza o experienta recenta, in primavara WES nu solicita apostile, nici macar traduceri  legalizate - prin asta inteleg semnatura unui translator autorizat legalizata de un notar. Ei vor documente originale trimise direct de la institutia de invatamant, prin documente originale intelegandu-se in cazul meu copii ale documentelor, puse in plic si plic sigilat de catre institutia de invatamant si trimise la WES de catre institutia de invatamant. Eu am cazut de acord cu WES sa accepte ca documentele sa-mi fie trimise in plic mie, eu sa nu dezlipesc plicul si sa pun in plus traduceri, pe care un roman a scris ca sunt conforme cu varianta in limba romana si sa trimit mai departe la WES. A mers bine, eu am norocul de-a fi intr-un oras mare si cei din biroul regional au fost foarte atenti, mi-au raspuns la mesaje repede, pe loc uneori. Altfel, de la centrala mesajele iti vor veni in 3-4 zile. Poate e mai bine sa scrii unui biou regional.  

Cat despre sunatul la WES, pain in ... Astepti cam in jur de 20 minute CEL PUTIN pana raspunde cineva, adica pana preia apelul, de-ti trece tot interesul. Scuzele lor cum ca e sistemul plin si ca stau in coada de asteptare nu e deloc placut, mai ales cand suni din Romania.    

•  11-07-2006, 05:35 AM 52859 in reply to 52839

Am sunat ieri la wes (212-966-6311), si asa cum spunea map, ai de asteptat de te urasti, dar pina la urma persoana care a raspuns a fost amabila si mi-a spus ca nimic nu s-a schimbat, siteul lor a fost actualizat vinerea asta. Am intrebat-o de apostila, nu a stiut nimic, dar m-a transferat la altcineva, care m-a asigurat ca nu-i nevoie, dar ca ei cer numai diplomele originale, si ca daca au dubii asupra autenticitatii, vor contacta universitatea care a emis documentul.

Dana, ca sa te angajezi nu ai nevoie de nici o echivalare. Am facut-o cu multi ani inainte, gindindu-ma ca nimeni nu ma va crede ca diploma e echivalenta cu ce au aici. Nici vorba. S-au uitat cu curiozitate la diploma, dar nici macar nu au aruncat o privire peste echivalarea wes, si asta a fost chiar si acum citeva luni. Tot ce vor ei e sa stie ca ai absolvit o facultate, si, atentie, chiar daca o echivalezi, nimeni nu-i obligat s-o si recunoasca. Am terminat ise-ul, expert contabil, si venind aici am inceput-o de la zero. Da, in contabilitate, dar citeva luni, pina s-au convins ei ca stiu cu ce se maninca contabilitatea, am facut orice. Apoi, am trecut pt alte 7 luni pe un post de clerk (evident cu salariu de clerk), si abia apoi pe un post de accountant, e drept entry level, si de-acolo la staff acct. Nu am continuat studiile aici, dar am luat citeva cursuri , si chiar daca nu am obtinut o diploma, nu a fost nici o problema cind am candidat ( si obtinut) un post de senior acct. Celor  care angajeaza le pasa mai putin daca tu ai patalamaua, daca tu nu stii sa faci ce au ei nevoie. In afara de citeva domenii (invatamint, sanatate...), nu-i intereseaza diploma ta obtinuta din Ro. O prietena a mea, vrea sa dea examenul de cpa, si dupa ce si-a echivalat diploma, a mai avut nevoie de o groaza de credite, pt ca absolvise de multi ani. A ales alta solutie: a mers la un community college, a absolvit acolo cu o diploma AA, si acum se pregateste pt examen. Permiteti-mi o sugestie: chiar daca nu imediat, dar totusi in primii ani, inscrieti-va la un master, va va deschide mult mai multe usi, si de ce nu o viata mult mai usoara. Succes.

Filed under: ,
  •  11-07-2006, 09:56 AM 52860 in reply to 52859

Va multumim mult de tot, map. Girbova, recunostinta pentru efortul deosebit de a telefona la WES si de a afla informatia pretioasa. Eu personal nu doresc sa-mi mai continui studiile, am ajuns la nivel doctoral, am in spate burse si perfectionari in tara si la institutii de prestigiu din Occident, mie acestea imi sunt suficiente (fireste, nu exclud dorinta de a invata lucruri noi, de a citi mai mult, de a-mi desavarsi profilul spiritual si profesional). In principiu, am in minte acum doar perspectiva de a-mi gasi un loc de munca candva in viitor, pentru ca povara sustinerii familiei mele sa nu fie doar pe umerii sotului. Atata tot. Cu drag, Callina
View as RSS news feed in XML