|
|
procura -- schimbare pasaport
Last post 12-13-2006, 01:44 PM by Dali. 13 replies.
-
11-29-2006, 12:28 AM |
-
radacos
-
-
-
Joined on 09-04-2005
-
Seattle, WA
-
Posts 321
-
Points 2,775
-
|
procura -- schimbare pasaport
Dragii mei, a venit vremea sa imi schimb pasaportul. Am de gand sa fac o procura pentru un membru al familiei din Romania care sa se ocupe de toate treburile in tara. Cum nu am nici un consulat romanesc in apropiere, am inteles ca pot notariza si apostila procura. Acum, intrebarea mea este: exista un text-tip pentru procura? Pot scrie ceva de genul, "Subsemnata X o imputernicesc pe Y, domiciliata la Z, cu B.I. xyz, sa se ocupe de schimbarea pasaportului meu?" De asemenea, banuiesc ca procura care va fi apostilata trebuie sa fie in romaneste. Trebuie sa fac si o traducere in engleza pentru autoritatile americane? Va multumesc mult!
Nu sunt avocat. De aceea, sfaturile mele nu sunt decat atat: sfaturi, influentate de cercetarile si experienta personale.
|
|
-
11-29-2006, 12:36 AM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,957
-
Points 22,445
-
|
Re: procura -- schimbare pasaport
Este un formular tip la ambasada/consulat. Contacteaza-i sa iti trimita o copie. O sa fie necesare si poze si alte documente care atesta statutul tau aici.
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
11-29-2006, 12:43 AM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
radacos: Dragii mei, a venit vremea sa imi schimb pasaportul. Am de gand sa fac o procura pentru un membru al familiei din Romania care sa se ocupe de toate treburile in tara. Cum nu am nici un consulat romanesc in apropiere, am inteles ca pot notariza si apostila procura. Acum, intrebarea mea este: exista un text-tip pentru procura? Pot scrie ceva de genul, "Subsemnata X o imputernicesc pe Y, domiciliata la Z, cu B.I. xyz, sa se ocupe de schimbarea pasaportului meu?" De asemenea, banuiesc ca procura care va fi apostilata trebuie sa fie in romaneste. Trebuie sa fac si o traducere in engleza pentru autoritatile americane? Va multumesc mult!
Cand am facut eu procura pentru mama (din acelasi motiv ca si in cazul tau) mi s-a dat sa completez un formular tip de la consulat. Pe fata erau scrise detaliile mele si ale imputernicitului ,data, locatia si semnatura mea iar pe verso erau detaliile tipei care a primit actul si l-a stampilat in conformitate cu nu stiu ce lege. E posibil sa poti suna la cel mai apropiat consulat de tine si sa le spui sa-ti trimita o procura prin fax.
|
|
-
11-29-2006, 09:15 AM |
-
irinuca
-
-

-
Joined on 05-11-2005
-
georgia
-
Posts 88
-
Points 395
-
|
de ce nu trimiti actele aici la ambasada/consulat (nu-s sigura de care apartii tu) ca sa ti-l proceseze ei si sa-ti vina acasa? dureaza ce-i drept 3-4 luni dar daca nu intentionezi sa calatoresti in timpul asta nu vad nici un inconvenient. e mai simplu sa-l faci in romania?
|
|
-
11-29-2006, 04:20 PM |
-
radacos
-
-
-
Joined on 09-04-2005
-
Seattle, WA
-
Posts 321
-
Points 2,775
-
|
Multumesc mult! O sa sun la consulat si o sa-i intreb. Irinuca, am doua probleme care fac necesara procura. Prima este ca, avand in vedere ca mi-am schimbat numele si Green Card-ul este pe numele nou, ar trebui sa imi transcriu si certificatul de casatorie. Stiu ca asta se poate face la consulat, dar eu locuiesc in Seattle si nu am nici un consulat in preajma. Asa ca persoana din tara ar trebui sa se ocupe si de asta. A doua problema este ca da, este foarte posibil sa trebuiasca sa calatoresc in afara tarii in intervalul de 3-4 luni. Multumesc inca o data. O sa sun la consulat si o va dau de stire ce spun ei.
Nu sunt avocat. De aceea, sfaturile mele nu sunt decat atat: sfaturi, influentate de cercetarile si experienta personale.
|
|
-
12-07-2006, 07:12 PM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 23
-
Points 50
-
|
Radacos, te afli in aceeasi situatie ca si mine. Scriu despre ce am aflat si eu de la ambasada ,in cazul in care te gandesti sa rezolvi aici ( daca poti scrie ce anume cerinte au ca sa rezolvi aceasta situatie prin procura,ar fi f. bine daca ai timp sa scrii aici,sa aflam si noi cum si ce ) transcrierea certificatului de casatorie . Intai si intai musai sa te duci la ambasada /consulat personal, deoarece trebuie sa depui actele necesare si anume : certificatului de casat. ,caruia trebuie sa-i pui apostila de la Haga inainte de a te prezenta cu el la ambasada si de asemenea traducerea certificatului de casat. in lb. romana,ceea ce poti face tu pe computer acasa ( madama de la ambasada a tinut sa precizeze, apropo de traducere, ca trebuie sa fie f. bine tradus in ro, caci "se uita domnisoara consul pe ea si daca nu e bine nu o va accepta".... N-am inteles de ce nu pot trimite toate astea prin posta, dar ma rog.... Aceste acte de care am zis mai sus vor pleca in ro, cu un curier care pleaca o data pe luna si duce toate actele, de aceea le trebuie taspe ani sa rezolve 3 hartii. Nu merge sa le zici ca platesti tu un curier, doar-doar de vei putea rezolva mai iute,no way!! Cica daca merge cu , curierul lor sunt siguri ca vor ajunge, si ...nu vor fi trasi la raspundere pt. acte ...!!! de parca daca le trimiti tu si se pierd,poate fi vina lor...in fine, una peste alta, musai sa faci ca ei daca nu vrei sa calatoresti pana in ro sau sa trimiti procura cuiva in ro. Dupa cum am spus, daca ai noutati despre cum poti rezolva cu procura , scrie aici te rog, personal as vrea sa stiu si sigur vor fi multi carora le vafi de folos pe viitor. Bafta multa!
|
|
-
12-07-2006, 09:31 PM |
-
ami
-
-
-
Joined on 08-27-2003
-
NYC
-
Posts 1,999
-
Points 11,645
-
|
Pai eu am facut cu procura trimisa mamei si a durat totul o luna ... si asta pentru ca cei de la politie din RO au cerut si pasaportul vechi si ca sa-l trimit amai luat cam o saptamana. daca-l trimiteam din prima aveam pasaportul nou in 2,3 saptamani. Iar daca tu Dali oricum te duci la consulat ca sa depui actele sa-ti faca ei pasaportul, mai bine faci o procura mamei tale, trimiti actele prin serviciul EMS de la USPS si ajung in 5 zile cu $20. Mama ta iti schimba pasaportul si ti-l trimite tot prin EMS si gata. Nu trebuie sa astepti cu lunile ca sa se miste curierii ministerului roman de externe
|
|
-
12-07-2006, 11:50 PM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 23
-
Points 50
-
|
Intr-adevar Ami, pt. pasaport poti rezolva cu procura, ceea ce o sa si fac,dar pt. transcrierea certificatului de casat. trebuie sa apelezi la serviciile lor de curierat si cica le ia 2-3 luni ca sa rezolve.Nu cred ca poti rezolva prin procura transcrierea cert. de casat. ,cel putin eu asa stiu.
|
|
-
12-08-2006, 12:54 AM |
-
radacos
-
-
-
Joined on 09-04-2005
-
Seattle, WA
-
Posts 321
-
Points 2,775
-
|
Dragii mei, iata ca am sunat la consulatul din LA (de care apartin). Am lasat un mesaj si ei mi-au telefonat peste cateva ore, ca sa informeze ca procura pentru pasaport nu se poate face decat la consulat, in persoana. Ceea ce este foarte trist. Asa ca acum, singura mea optiune pare sa fie sa ma duc pana la LA, ca sa imi pot transcrie certificatul de casatorie (am apostila) si sa fac procura.
|
|
-
12-08-2006, 03:30 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,868
-
Points 20,300
-
|
radacos: Multumesc mult! O sa sun la consulat si o sa-i intreb. Irinuca, am doua probleme care fac necesara procura. Prima este ca, avand in vedere ca mi-am schimbat numele si Green Card-ul este pe numele nou, ar trebui sa imi transcriu si certificatul de casatorie. Stiu ca asta se poate face la consulat, dar eu locuiesc in Seattle si nu am nici un consulat in preajma. Asa ca persoana din tara ar trebui sa se ocupe si de asta. A doua problema este ca da, este foarte posibil sa trebuiasca sa calatoresc in afara tarii in intervalul de 3-4 luni. Multumesc inca o data. O sa sun la consulat si o va dau de stire ce spun ei.
Adica ai certificat de casatorie american, GC pe numele sotului, si pasaport pe numele de fata ? Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa calatoresti, nu trebuie sa-ti schimbi pasaportul. Am mers in Romania de 3 ori pana acum, cu pasaport pe numele vechi, GC si biletul de avion pe numele nou...si nu a fost nici o problema. Trebuie sa ai certificatul de casatorie la tine, si nu conteaza ca nu-i tradus in romaneste sau ca pe el nu-i specificat ca tu porti numele sotului. Nici prin cap nu-mi trece sa ma complic cu ambasade, consulate, procuri, batai de cap...sau cozi prin Romania pe la sectia Pasapoarte.....Al meu expira exact in anul cand ar trebui sa devin cetatean american, asa ca , atata timp cat il pot folosi pe cel cu numele vechi, nu vad de ce l-as schimba.
Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
|
|
-
12-08-2006, 12:36 PM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 23
-
Points 50
-
|
Radacos, am sunat si eu azi la ambasada din NY si le-am scos cu clestele informatiile din gura,dar a meritat. Uite ce am aflat : poti face o procura la un notar public in loc sa te duci la ambasada sa " semnezi in fata consulului" cum pretind ei initial, fara a-ti da si aceasta a doua optiune,care este mai usoara pt. tine. Nu cred ca din rautate o fac, ci din incompetenta,caci atunci cand am cerut informatiile,cu o oarecare idee ca ar exista o a doua posibilitate deoarece am citit aseara tarziu pe siteul lor,s-au intrebat una pe alta si din mai multe capete, a iesit pana la urma ceva. Uite ce scrie la ei pe site : Redactarea si autentificarea procurilor si a declaratiilor Pentru recunoasterea de catre autoritatile romane a valabilitatii si efectelor unei procuri sau a unei declaratii redactata in strainatate, legea prevede doua proceduri distincte: autentificarea actului de catre consul sau certificarea documentelor cu apostila prevazuta de Conventia de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine. deci cucoana de la ambasada a zis asa: dupa ce faci procura in fata unui notar o apostilezi si e ca si cum ai face-o in fata consulului.Apoi o trimiti mamei tale si ea poate rezolva Nu stiu daca in cazul tau ,deoarece ti-ai schimbat numele este necesar si altceva.Eu mi l-am pastrat pe al meu, deci este posibil ca sa fie ceva diferit. Da telefon din noul a ambasada si zi-le direct ca vrei sa faci prin procura-notar-apostila,caci vad ca daca-i iei mai tare si vad ca ai ceva cunostinte despre problema in cauza le revine subit memoria. Procura aceasta facuta aici la notar va fi, bineinteles in lb. engl.,de aceea, persoana pe care o imputernicesti va trebui sa se duca la un traducator autorizat pt.transcrierea lor in lb. rom. Dar una peste alta, ideea este ca nu mai trebuie sa te duci la consulat Iti trebuesc 2 procuri diferite pt.fiecare problema in parte ; una pt certif de casat, alta pt pasap. Ah, uite am gasit aici mai clar:Certificarea documentelor cu apostila prevazuta de Conventia de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine In cazul in care solicitantul nu se poate deplasa personal la Consulat pentru autentificarea procurii, el poate indeplini procedura urmatoare: Pasul nr. 1 - autentificarea procurii la un notar public autorizat de pe teritoriul S.U.A.; Pasul nr. 2 - trimiterea procurii notarizate la Office of the Secretary of State al statului in care este inregistrat notarul, pentru certificarea documentului cu apostila prevazuta de Conventia de la Haga din 1961. Pentru a lua legatura cu biroul Secretarului de Stat din statul dumneavoastra, vizitati www.nass.org
Pacat ca cei de la ambasada nu sunt in stare sa-ti dea o informatie.Ca de obicei,din nou m-au dezamagit.Nu stiu de ce scrie albastru, nu-mi mai bat capul caci scriu cu o mana,cealalta ocupata cu bebe Certificarea documentelor cu apostila prevazuta de Conventia de la Haga din 1961 cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine In cazul in care solicitantul nu se poate deplasa personal la Consulat pentru autentificarea procurii, el poate indeplini procedura urmatoare: Pasul nr. 1 - autentificarea procurii la un notar public autorizat de pe teritoriul S.U.A.; Pasul nr. 2 - trimiterea procurii notarizate la Office of the Secretary of State al statului in care este inregistrat notarul, pentru certificarea documentului cu apostila prevazuta de Conventia de la Haga din 1961. Pentru a lua legatura cu biroul Secretarului de Stat din statul dumneavoastra, vizitati www.nass.org
Pacat ca cei de la ambasada nu sunt in stare sa-ti dea o informatie.Ca de obicei,din nou m-au dezamagit.Nu stiu de ce scrie albastru, nu-mi mai bat capul caci scriu cu o mana,cealalta ocupata cu bebe
|
|
-
12-08-2006, 12:38 PM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 23
-
Points 50
-
|
Ah, imi cer scuze,nu stiu ce s-a intamplat de apare de 2 ori o parte a mesajului...
|
|
-
12-09-2006, 07:52 PM |
-
radacos
-
-
-
Joined on 09-04-2005
-
Seattle, WA
-
Posts 321
-
Points 2,775
-
|
Paula, problema nu este diferenta de nume dintre pasaport si GC (am calatorit de multe ori in aceasta situatie si, ca si tine, nu am avut probleme), ci faptul ca pasaportul imi expira. Dali, multumesc de informatie. Si eu trasesem aceeasi concluzie cu privire la apostila dupa ce ma uitasem pe site-ul ambasadei. Ma gandesc ca o sa incerc sa fac procurile la mine in Seattle, fara sa mai trec pe la ambasada, si o sa le trimit mamei in speranta ca va reusi sa rezolve lucrurile. Eventual o sa scriu si o scrisoare autoritatilor romane in care sa le spun ca am procedat in conformitate cu instructiunile de pe website-ul consulatului roman.  Va voi tine la curent...
|
|
-
12-13-2006, 01:44 PM |
-
Dali
-
-

-
Joined on 04-19-2005
-
NJ
-
Posts 23
-
Points 50
-
|
Revin cu noutati. Mama mea s-a dus sa intrebe la pasapoarte ce hartii trebuiesc,ca sa fim mai sigure ca hartiile pe care le voi trimite in ro pt. reinnoirea pasaportului vor fi corecte. Ceea ce i s-a spus de acolo este ca,daca procura nu este semnata la ambasada /consulat in fata consulului, nu este valida.Deci nu merge varianta procurei ( pentru innoirea pasap.) facuta la un notar public din US si apoi sa apostilezi procura .Parsoana de la ambasada cu care am vb. zilele trecute este ,dupa cum am banuit,incompetenta.Azi am vb cu consulul si mi-a spus ca procura facuta in US la un notar si apostilata se poate folosi doar pt. certificatul de casat. Asa ca daca tu,radacos nu ai facut inca procurile si le-ai trimis pt. apostilare, fa doar pt. certificatul de casatorie in cazul in care ai ales varianta aceatsa cu procurile. Imi pare rau ca am dat aceasta informatie gresita,dar pur si simplu am scris aici ce mi-au spus de la ambasada si nu am inteles eu gresit , deoarece cucoana cu care am vb. prima data a specificat clar ca trebuiesc 2 procuri apostilate, una pt. cert. de casat. , alta pt. pasap. ,deci ei nu prea stiu ce vorbesc pe acolo ,dupa cum se pare. Azi am vb prima data cu o functionara acolo care tot ma punea sa stau putin",ca sa intrebe pe domnisoara consul si o auzeam cum o intreaba... si pana la urma mi-a dat-o la telefon pe consul...caci ea era cu pluta se pare. Eu deja mi-am trimis ambele procuri spre apostilare la departamentul de stat, dar se pare ca pana la urma numai una imi va fi necesara.Bine ca nu e prea scumpa apostilarea in statul unde am trimis eu... Este f. ciudat ca paragraful ce l-am mentionat in mesajul de mai sus de pe siteul ambadadei ro pur si simplu ..nu-l mai gasesc...!!!
|
|
|
|
|