Sign in RomPortal Forum Sign in | Join | Help

Romania, Romania...! Ioropa, Ioropa...!

Last post 10-11-2007, 03:33 PM by Gheorghe007. 9 replies.
Sort Posts: Previous Next
  •  01-28-2007, 06:36 PM 55400

Romania, Romania...! Ioropa, Ioropa...!

Deputat-colonel, cu reale sanse de-a reprezenta Romania la Bruxelles. Ioropa unita.

Turnatoria pe intelesul tuturor

[Cotidianul nr. 194 (4569), 17 Aug. 2006]

• Fost colonel de Securitate, Ilie Merce lucreaza din 1981 la Directia I, sectorul arta-cultura.
    • In anii 1985-1986, conduce compartimenul Eterul, destinat sa combata posturile de radio straine care emiteau in limba romana.
    • In 1986, este numit sef al Securitatii in judetul Buzau.
    • A ramas in SRI pina in 1996, cind este trecut in rezerva, fiind acuzat ca furniza informatii PRM.
    • Se inscrie in partidul lui Vadim Tudor si ocupa functia de vicepresedinte.
    • Din 2000 este deputat, chiar daca CNSAS stabileste ca a facut politie politica.

Ne-ati invins, dumneavoastra, fostii ofiteri?

Nu, incepe sa iasa adevarul la iveala. Noi n-am invins pe nimeni. Ne-am facut datoria. Ma refer la Securitatea de dupa 1965.

Toti spun asta: „Ne-am facut datoria“.

Nu, o spun cei care au lucrat in sistem si care cunosc mecanismele interne de activitate, da? Si ceilalti isi dau cu parerea. Cum fac Ticu Dumitrescu si altii.

Bun, si atunci raul unde e, domnule Merce?

Raul este in noi.

In dvs. este raul?

Nuuuu. Daca e vorba sa vorbim despre noi, nu-mi place sa vorbesc despre mine. Dar eu in tinerete am primit o educatie umanista. 

De ce credeti ca a semnat angajamentul doamna Musca?

Din convingere. De pe pozitia unde era, se simtea utila si ca putea sa dea o mina de ajutor prevenirii unor fapte antisociale si nu numai.

Si a facut bine ca a semnat?

A facut foarte bine. Nu spun ca toata reteaua a fost bine selectionata. Desi ca sa recrutezi un informator, un colaborator, era un proces de studiu poate de un an, de doi ani de zile. Si erau patru cerinte si vi le spun si dumneavoastra.

Manualul recrutarii

Ia s-auzim.

In primul rind, sa aiba calitati personale. Adica sa fie un om integru, sa fie un om de relatii, sa fie un om inteligent, sa fie un om echilibrat, sa nu fie un om provocator. Pe urma, a doua cerinta, sa aiba posibilitati de informare in mediul in care isi desfasoara activitatea. Pentru ca, in fond, de asta il recrutezi. Altfel, iti blocheaza munca. Pe urma, o a treia cerinta esentiala, sa existe garantia ca va accepta colaborarea.

Adica daca nu exista o garantie ca va accepta colaborarea, nici nu va atingeati de el?

Nu.

De ce?

Orice ofiter care se respecta cauta sa elimine orice rateu in aceasta activitate foarte delicata.

De ce?

Pentru ca-si batea cuie in talpa si risca el sa fie dat afara. Ratezi unul, ca se intimpla. Am avut situatii de acest gen. A spus: „Domnule, nu e pentru mine s.a.m.d.“ si omul e lasat in pace. Nu avea nici o consecinta, nici un prejudiciu pentru chestia asta.

Un santaj, acolo, nu se mai intimpla?

Domnule, deci existau patru baze de recrutare. Una, pe baza de sentimente patriotice, o alta, pe cointeresare materiala, pe urma, pe baza de materiale compromitatoare. Aici poate sa fie vorba de un santaj. Mai ales pe contraspionaj.

De exemplu?

A facut o infractiune. Nu foarte grava. De exemplu, un cetatean strain: il prindeai cu niste legaturi care nu-i faceau onoare daca afla familia.

O amanta?

Bineinteles. Sau cu specula. Cu fel de fel de afaceri.

Nu-l dadeati la militie, da-i ziceai „Baiete...“

Semnalam la militie, dar de comun acord hotaram ca sa mergem pe varianta recrutarii, unde omul poate sa fie util. Eu am facut brosura care poate fi studiata si astazi, „Recrutarea informatorilor“. Si mai era recrutarea sub steag strain.

Ce inseamna asta?

Sub steag strain era vorba cind dumneata, ofiter de Securitate, de exemplu, te dadeai englez. Si intrai in tara sau in strainatate in contact cu o persoana care te interesa, dindu-te ca englez, american s.a.m.d.

Santaj „legal“

Dar ati admis ca se intimpla ca  recurgeati si la santaje. Nu era o incalcare a drepturilor omului chiar si pe atunci?

Era absolut legala. Pentru ca era prevazuta in actele noastre normative, in metodologia de munca. Deci nu faceam chestii neortodoxe decit in baza legii si a reglementarilor profesionale.

Dumneavoastra ati spus: „Legea mi-a permis sa santajez“. Va intreb, e bine?

Pai, in interesul mai mare, in interes national, e bine. Fara indoiala, da. Cite crime nu s-au facut si se fac… Noi am fost prea cuminti. In contextul serviciilor de informatii.

Cum adica, prea cuminti?

Prea cuminti apropo de ce vorbeati dumneavoastra. Ca se urmareau oameni, ca se impuscau… asta-i o prostie, domnule.

Atunci sa va intreb daca ati fost cuminte. Intre ’85 si ’86 ati condus actiunile impotriva „Europei Libere“. Va pare rau?

Nu-mi pare rau deloc. Postul de radio Europa Libera era o oficina a Agentiei Centrale de Informatii, a CIA-ului.

Lupta impotriva lui Ceausescu.

Nu, lupta impotriva poporului roman.

Sa distruga poporul roman, care era misiunea lor?

Sa ne defaimeze, domnule.

Asa, pur si simplu, sa ne defaimeze?

Si sa ne distraga de la alte probleme. Era o prostie, pina la urma. Ce vreau sa va spun aici? Ca ne intoxica Europa Libera cu fel de fel… si directiva de la partid era sa neutralizam acest post. Sa neutralizam prin oamenii pe care ii trimiteam pe acolo…

Pe Carlos sa mai arunce in aer postul… 

Asta nu. Asta-i o poveste. Nici Plesita nu crede. Asta a fost o gluma.

Au murit niste oameni acolo, domnule Merce.

N-a murit nimeni din cauza asta…

Vlad Georgescu a fost injunghiat.

Nu stiu in ce perioada a fost Vlad Georgescu… ca eu am raspuns de asta un an de zile. Ce puteam sa fac eu intr-un an de zile?

Pai, dar ati zis ca a fost o gluma. Dar din glumele astea au murit oameni.

Deci, intr-un context, cu toata lumea acolo, Plesita a zis: „Domnule, dar chestii mai serioase n-am putea sa punem la cale impotriva acestui post?“. Cam la ce se gindea el? Pai, de exemplu…

De exemplu, niste bombe.

Da. Dar asta n-o spui in public, domnule. De aia spun ca totul a fost luat sub forma de gluma. Si niciodata aceasta gluma nu s-a materializat in nimic.

„Gluma“ cu bomba la Europa Libera

Cum adica?

Plesita mai avea obiceiul sa mai glumeasca, cum o face si acum. Si mai lansa cite o petarda din asta. Dar… cu Vlad Georgescu nu stiu ce s-a intimplat efectiv. Am auzit ceva, asa, vag, despre el. Dar nu… Erau oamenii Europei Libere. Noi ne confruntam cu serviciile de informatii, de spionaj din alte tari. Toata lumea stia ca e oficina. Am trimis si noi oameni acolo…

Adica ati infiltrat oameni la Europa Libera? Pe cine?

Nu. Am trimis acolo. Ca sa contacteze pe unii, pe altii…

Si ati reusit?

Evident ca am reusit.

Si pe cine ati recrutat?

Nu puteti sa-mi cereti asa ceva. Acuma, ce parere v-ati face dumneavoastra despre mine daca v-as spune ca eu

l-am trimis pe ala sau pe ala si ca ala a fost, ala n-a fost. Nu merge.

Daca ati fi fost la putere, n-ati fi desecretizat dosarele, asta vreti sa spuneti?

Niciodata. Dar niciodata. Niciodata. Eu n-as fi dat o hirtie din aceste dosare. Pentru ca in istoria serviciilor trebuie sa existe o continuitate. Daca tu pui acuma totul pe taraba, s-ar putea sa ai surprize, inclusiv in plan international. Cu consecinte grave.

Ce fel de consecinte, cum adica? Nu inteleg ce ziceti.

In legatura noastra au fost si oameni care sint importanti si ocupa functii in alte tari la ora actuala. Ii dam peste cap si pe aia?

Unde identificati raul in fosta Securitate?

Cind se vorbeste despre Securitate, crime, se uita de obsedantul deceniu. De anii ’50-’60. Atunci, intr-adevar, nu Securitatea a facut rau, ci aceia care au condus Securitatea. Cine a condus Securitatea? Toate structurile de securitate, incepind de la nivel de sef de birou erau conduse de kaghebisti. Nici un roman nu detinea in anii ’60… Erau executanti. De ce excludem noi perioada aia? Totul dam pe Ceausescu. Pai, Ceausescu a liberalizat si s-au schimbat radical metodele de munca ale organelor Securitatii. Accentul principal trebuia sa fie exclusiv pe prevenire. Omul sa fie lasat sa se valorifice. La nivelul calitatilor, posibilitatilor lui, in libertate, si nu in puscarie.

Cazul Iuga

Ei, aici ati pronuntat cuvintul magic „puscarie“. Dumitru Iuga, l-ati trimis in puscarie?

Nu, domnule. Nu eu l-am trimis.

Dar cine?

El.

Cum?

Foarte bine.

Cum asa?

Daca aveti rabdare, va povestesc cazul, ca niciodata nu m-a intrebat nimeni cum s-a intimplat, da? Deci, intr-o zi, ofiterul care raspundea de televiziune imi aduce o nota informativa. Eu eram sef de serviciu. Am citit eu si nu mi-a venit sa cred ce vad.

Ce ati vazut?

Deci, el voia sa schimbe sistemul, cel putin asa rezulta din aceasta nota, si sa faca o societate dupa tipul si modelul falansterul de la Scaieni, daca ati auzit. Bazata pe celule muncitoresti, fabrici, uzine, unitati cu cantine, la tara.

Bun, si ce crima a facut?

Si s-a dat in verificare. Mai, sint bazaconii? Hai sa vedem. Si am dat-o la verificat, inclusiv filaj s-a pus.

Era in 1983.

Asa… S-a confirmat.

Ca omul avea niste idei. Pai, asta era grav?

Era in conflict cu legea.

Cu care lege?

Cu legea penala care era atunci.

Cu care lege, domnule?

Pai, stai sa-ti spun. Ai rabdare. Si a continuat sa-si faca legaturi, inclusiv in unitati militare, inclusiv in rindul studentilor si sa racoleze pe citiva dintre ei. El a primit semnale. Inclusiv s-a facut filaj deschis asupra lui Iuga. Sa se astimpere, sa-si vada de treaba lui. Bun… Pina la urma s-a ajuns, dupa ce s-a documentat toata treaba, s-a facut informare la conducerea superioara de partid si de stat. Prin Departamentul securitatii statului si cu aprobarea lui Ceausescu, ca nu se putea retine atunci pe probleme de securitate nici un om, nici un cetatean, fara aprobarea partidului. A conducerii superioare de partid. Si a aprobat cercetarea lui la Directia de Cercetari Penale. Si-a recunoscut cu demnitate faptele, asa, si deci Iuga si-a facut-o cu mina lui, desi a fost atentionat sa-si bage mintile in cap.

Dar ati contribuit la bagarea unui om in puscarie doar pentru ca avea niste idei.

El a contribuit. N-ati inteles, domnule. Eu v-am explicat foarte clar. Pai, domnule, nu poti sa-i faci omului bine cu forta. A rezultat din cercetarea lui penala ca in spatele lui a fost cineva care l-a stimulat. De la KGB. Ca sa produca agitatie, KGB-ul nu-l iubea pe Ceausescu s.a.m.d.

Buuun, deci domnul Iuga n-a vrut sa primeasca un bine cu forta.

Nu, realitatea este urmatoarea. I s-au trimis semnale sa-si vada de treaba. El nu si nu. Parca mai indaratnic. O data a fost filat deschis, s-a prins ca e filat, s-a dat jos din autobuz, iar s-a urcat in altul. Dar filajul...mai greu scapi de el.

Va pare rau ca omul acesta a facut puscarie si alti sase pe linga el?

Domnule, pentru orice om care sufera sigur ca-mi pare rau. Dar atunci cind ti-o faci cu mina ta… Imi pare si mie rau ca nu realizeaza la momentul oportun pericolul care il paste.

„Rockeristii“ si „metalicii“

Ati recunoscut ca Securitatea racola si minori, dar spuneati ca din clasele a XI-a, a XII-a. In interesul societatii, spuneati…

Si in interesul copiilor.

Adica?

Domnule, tineretul la o anumita virsta e foarte tentant si supus unor influente negative, care ar putea conduce la niste fapte, inclusiv de ordin penal. Si atunci, din clasele a XI-a, a XII-a recrutam colaboratori. Din rindul celor mai mari, nu 12, 9 ani, cum se spune acum. Pentru ca erau niste curente de extrema dreapta.

Lasati-ma, domnule Merce, cu asta. Pe vremea lui Ceausescu nu era nici un curent.

Erau. Venite din rindurile tineretului din alte parti. Erau rockeristii.

Care ce faceau? Subminau ordinea dictaturii?

Domnule, lucrurile se fac treptat. Unele din ele. Pe urma erau metalicii, alt curent. Erau satanistii, alt curent.

Pai, dumneavoastra credeti ce spuneti acuma? Ca astia subminau ordinea regimului comunist? Metalistii si rockerii?

Domnule, nu atunci. Dar dintre ei puteau fi selectionati oameni care sa fie folositi in asemenea scopuri. Nu toti. Si atunci, de ce nu era mai bine sa cunosti asemenea lucruri?

Intrati in viata privata. Ascultau muzica si se dadeau cu capul de pereti, era problema lor.

Ii spuneai parintelui sau profesorului „Vezi ca baiatul dumitale a luat-o razna“.

Cine stabilea asta? Stabileati dumneavoastra ca a luat-o razna?

Pai da, cum adica sa nu. Serviciile si organele astea de stat de ce sint ele create? Ca sa previna raul din societate. Indiferent sub ce forma s-ar manifesta. Da? Pai, ce vedeti rau?

Ca recrutati copii. Ca intrati brutal in copilaria lor, ca-i mutilati sufleteste.

Incercam sa prevenim in rindurile lor fapte nedorite. Unii erau chiar mindri sa aiba o discutie cu un ofiter de Securitate. Si lumea venea spre tine. Veneau oameni cu alte probleme chiar la mine. Ca are patru copii…

Acuma n-o faceti mama ranitilor, Securitatea, ca mi se pare prea mult.

Dar am spus ca Securitatea a facut si mult rau.

Aaa, pina in ’65. Pe urma, mama ranitilor.

Nu mama ranitilor. Si-a facut datoria fata de tara. Pentru ca am impresia ca sinteti programati unii dintre ziaristi sa scormoneasca, sa caute numai rau. Ne-au facut teroristi, ne-au facut tortionari, ne-au facut criminali.

A murit poetul Gheorghe Ursu. Au murit oameni din cauza Securitatii. Puteti contesta asta?

Pot! Eu nu cunosc asemenea fapte. Nu cunosc in timpul meu asemenea fapte. De ce trebuie neaparat sa recunosc, ca vrea cineva sa recunosc niste fapte pe care eu nu le-am…

Poate nu vreti sa le recunoasteti.

Cum adica sa nu vreau? Pai, dati-mi dumneavoastra un exemplu.

V-am dat adineauri. Gheorghe Ursu a murit. Din cauza Securitatii.

N-a fost anchetat de Securitate. A fost anchetat de militie.

A murit in beciurile militiei, urmarit de Securitate.

Dati-mi inca un exemplu. Nu sinteti in stare. Toate relele din lume se pun in seama Securitatii.

A fost dupa ’65 Securitatea un instrument in mina lui Ceausescu si a ajutat sa supravietuiasca o dictatura?

Nu, n-a fost, domnule, un instrument in mina lui Ceausescu. Securitatea si-a facut datoria. Daca dumneavoastra va documentati si cititi regulamentele si ordinele, nu se vorbeste nimic de partid acolo, da?

Va contraziceti si va spun unde. Cind ati spus ca Iuga nu putea fi luat pe sus asa, hodoronc-tronc, si ca aveati nevoie de aprobare de la partid.

In cazurile astea deosebite, speciale…

Ei, iata cum depindea de partid Securitatea.

Evident ca da.

Da pina acum ziceati ca nu depindea de partid!

Nu, domnule, in bucataria noastra nu s-a bagat. Dar sigur ca partidul facea legile atunci si noi actionam conform legislatiei in vigoare.

Cum vede Merce politia politica

Dvs. cum ati defini politia politica?

Politia politica este atunci cind pui in sarcina unui om fapte pe care nu le-a facut. Atunci cind culegi probe si falsifici probe ca sa dovedesti niste fapte inexistente cu privire la acest om si atunci cind faci presiuni fizice, morale asupra lui si a familiei. Dupa maniera dupa care este tratata acum aceasta sintagma, toata lumea a facut politie politica, domnule! Toata lumea a facut.

Dar cind intri in viata privata a unui om si ii urmaresti discutiile de acasa cu familia, cu copiii? E politie politica?

Nu.

De ce?

Nu e politie politica.

De ce?

Acuma se intra mai mult in viata privata a oamenilor. Posibilitatile de ascultare de interceptare sint mult mai evoluate, mai performante. Noi atunci eram foarte modesti din punctul de vedere al mijloacelor tehnice. Mai erau niste chestii d-astea, mai sofisticate, dar astea numai la aparatul central se puteau gasi.

Ce chestii mai sofisticate?

Sonde optice, de exemplu. Care se puneau la hotel, un agent, o intilnire, ceva... Acasa mai putin. Eram foarte saraci din punctul asta de vedere.

Forta nu era in tehnica. Forta era in tehnica racolarii, in tehnica santajului.

Nu se admitea santajul. Dvs. nu credeti, parca ati fi lucrat acolo.

Adineauri mi-ati spus ca se practica, ca se intimpla.

In cazuri speciale, pentru recrutare de straini, v-am spus ca da. Dar nu la scara nationala, cum vorbeste acum. Si cu aprobarea necesara. Nu facea ofiterul de capul lui un pas.

Colegul meu, Carol Sebastian, cu care am lucrat ani de zile, a fost recrutat. Si mi-a povestit cum.

Foarte bine, bravo lui.

A fost santajat.

Toti isi cauta scuze. Hai sa fim seriosi.

Adica tot ei sint nemernici si dvs. n-ati facut nimic.

Ne-am facut datoria, domnule.

A fost santajat: „Ai lasat-o pe una insarcinata, vezi ca o sa iti facem probleme la scoala“ etc.

Pentru realizarea unor scopuri de interes mai mare se foloseau, cu aprobarile de rigoare, si asemenea metode. Deci material compromitator, v-am spus, era una dintre bazele de recrutare. Recrutarea pe baza de material compromitator. Si se foloseau.

De ce trebuie sa dea Mona Musca, deputat ca si dvs., socoteala, si dvs. nimic?

Pai, pentru ce sa dau socoteala? Daca nu am nimic sa-mi reprosez, in planul constiintei mele?

Pentru ca ati ajutat o dictatura sa supravietuiasca.

Asta era sistemul atunci, v-am spus. Era un stat recunoscut si respectat de toate tarile, domnule. Avea structuri, avea serviciile lui. Ce trebuiau sa faca aceste institutii?

Nu-mi reprosez nimic

Si nu va reprosati nimic din ce ati facut?

Nu! Efectiv nu-mi reprosez. Cinci ani de zile, cit am lucrat eu in operativ, n-am ce sa-mi reprosez. Am atitea marturii, dovezi scrise ca am ajutat atitia oameni.

CNSAS-ul v-a gasit ca ati facut politie politica.

Eu nu stiu. Mie nu mi-a comunicat nimeni. Trebuia sa ma instiinteze si pe mine, da? Ii dau in judecata foarte frumos. Sa dovedeasca cu ce am facut politie politica. Si aduc martorii si oamenii...

Ii dati in judecata. Pentru ce?

Cum pentru ce? Pentru ceea ce ei spun ca as fi facut.

Politie politica...

Ceea ce eu nu recunosc. Evident ca nu.

Eu ma mir ca n-ati primit nimic pina acum de la CNSAS, pentru ca decizia este din 2000.

Pai si eu ma mir. N-am primit nici o decizie. Mi se pare ca se comunica personal. Si daca o comunica, ii dau in judecata.

Si mergeti pina la CEDO, la Strasbourg?

Sa vedem. Daca nu rezolva instantele noastre treaba, s-ar putea sa ajungem si acolo.

Dar daca se adopta legea lustratiei si vi se interzice accesul in Parlament? Veti renunta la functie?

Legea oricum nu va iesi asa cum e croita. Si cine a croit legea lustratiei, ce autoritate morala au cei care au croit legea lustratiei? La noi se repeta istoria. Securitatea lui Ceausescu i-a depistat pe toti kaghebistii, pe toti cominternistii, i-a cam eliminat pe toti din functii. Nu i-a tratat in bloc, cum se incearca acuma, in maniera stalinista, si cu legea lustratiei care este culmea aberatiei, ca proiect, ca initiativa legislativa. Deci se repeta istoria. In sensul ca, la nivelul unor structuri, in conducerea acestora sint fiii acelora pe care Ceausescu i-a cam epurat, i-a eliminat, i-a dat la o parte. Aia care au crescut in puf cominternist si nomenclaturist, astia revin si se razbuna acuma pe patimile parintilor lor pina la urma.

A colaborat, a informat, a turnat Vadim Tudor?

Vadim nu indeplinea conditiile alea la care m-am referit ca sa fie informator. Ce are in gusa e si-n capusa. Adica una dintre conditii era sa fii sigur ca cel recrutat va pastra secretul colaborarii. Nici un ofiter nu risca sa introduca in retea oameni care n-aveau o anumita cenzura la gura. Nu era bun pentru asta. Te fereai de oameni din astia. Te dadea pe tine afara.

Pe Ticu Dumitrescu l-ati numit intr-o declaratie politica in Parlament „o relicva a obsedantului deceniu“. De ce?

Ticu Dumitrescu are comportamentul unora de atunci. Isi da importanta mai mare decit crede el ca are. Eu il cred pe Ticu Dumitrescu atunci cind isi va publica dosarul lui, pe care l-a obtinut imediat dupa ’90. El stie cum l-a obtinut. Si sa raspunda la intrebarea asta: de ce l-a angajat pe ofiterul care l-a urmarit si pe care l-a avut in contact consilier la filiala Asociatiei Detinutilor, filiala Vrancea?

Despre cine e vorba?

Ofiterul care l-a urmarit si l-a avut in contact pe Ticu Dumitrescu. De ce l-a angajat? Si ce e cu dosarul lui? Daca au demnitate si fac pe moralistii, de ce nu-si publica si ei dosarele? Sa vada lumea ce au facut si de ce au fost urmariti.

Ce se intimpla acum e bine sau e rau? Deconspirarea, recunoasterea colaborarii cu Securitatea.

E foarte rau. E o diversiune.

A cui si de ce?

Se platesc polite, mai ales politice. Eu cred ca e amestecata aicea si strainatatea.

Agenturile...

Agenturile, da. Daca asa va place. Sa paralizeze serviciile romane de informatii. Adica Romania sa fie in deriva, in voia valurilor, stiind foarte bine ca un stat fara scut de aparare e un stat slab. Un stat care n-are informatii n-are putere. Si eu va spun, o sa ajungem si in situatia ca aceia care investesc atita energie in aceasta manopera de distrugere a serviciilor de informatii o sa fie condamnati de istorie. Pentru ca ce se intimpla acum e atentat la siguranta nationala.

Puteti sa-mi spuneti ce pensie aveti ca fost ofiter de Securitate?

Da. Am scris in declaratia mea de avere, daca va uitati pe site. 21 de milioane si nu stiu cit. Dar am contribuit pentru asta, da? Ca nu mi-am facut eu pensie. Asta e o consecinta a 40 de ani de munca. Nu cred ca va deranjeaza.

http://forum.romportal.com/forums/AddPost.aspx?ForumID=25

Varianta needitata: http://cotidianul.ro/fileadmin/2006/august/big/Interviu_Merce.pdf.

The infinite is in the finite of every instant. (Zen)
  •  02-01-2007, 07:56 PM 55476 in reply to 55400

Re: Romania, Romania...! Ioropa, Ioropa...!

si cind te gindesti ca sotul meu inginer petrolist tot dupa 40 de ani de munca avea pensie 4 milioane .

Asta e dreptatea in Romania .

•  09-19-2007, 10:37 AM 67371 in reply to 55476

Spiritul de miltian - customer service in RO ioropeana:

<<La numai 23 de ani, intr-o tara cu traditie in turism, Austria, si cu o concurenta acerba in bransa, fiica mea, Andreea, a reusit, cu ajutorul surorii ei, Anca, si al nostru, sa puna pe picioare propria afacere, o agentie de turism - Kult-Reisen Austria. Venim regulat, incepand din acest an, cu turisti austrieci in turul Romaniei (aproximativ 200 in acest an), care au o pofta teribila de a cunoaste tara, suntem mandri sa le aratam frumusetile Romaniei si am fost bine primiti peste tot cu grupurile noastre, pentru ca exista oameni care isi cunosc meseria. In turismul austriac, exista sloganul “Der Gast ist Konig”, adica “clientul este rege”, dar, din pacate, in Romania “Regele” este tratat nu tocmai regeste si trebuie sa vada si lucruri care nu sunt tocmai o reclama buna pentru tara si turismul romanesc. In urma unor neintelegeri in legatura cu plata serviciilor de cazare, Ratu Gheorghe, proprietar al hotelului Eden din Campulung Moldovenesc, a admonestat-o pe conducatoarea grupului, respectiv sefa agentiei, cu invective ce nu merita mentionate in aceste randuri. Toate astea, in fata turistilor austrieci care nu intelegeau, dar puteau deduce dupa mimica lui ce vrea sa spuna. A fost vorba de nefunctionarea aparatului de la receptie de citit cardul. Fiica mea a vrut sa plateasca cu cardul, si aparatul nu l-a putut citi. Atunci a inceput circul, proprietarul hotelului iesindu-si din fire, pe un lucru de care nu eram vinovati, si care s-a rezolvat pana la urma foarte simplu, platind in final cu un alt card. Dar pana atunci, fiica mea a fost amenintata ca va fi inchisa intr-o camera de hotel pana dansul isi va vedea banii in cont, i s-a smuls poseta din mana, sa fie controlata de bani cash si i-a fost confiscat cardul ce nu mergea de acel badaran, sub motivatia ca nu vrea sa plateasca si ca acel card este unul fals. Numai interventiile unor barbati din grup l-au impiedicat pe acel individ sa nu o loveasca pe fiica mea, pe care o ameninta cu cuvintele “Te leg in camera si te bat pana aduce tactu banii din Austria”.>>

http://www.formula-as.ro/revista_785__8633__-o-pata-pe-obrazul-turismului-romanesc.html

•  09-19-2007, 11:52 AM 67376 in reply to 67371

Este incredibil ce mai poate exista in Romania europeana a lui 2007 (ca maine 2008).

Dupa ce tot vezi lucruzi de genul acesta cum sa nu te bucuri pentru decizia luata de a pleca de acolo.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  09-19-2007, 12:13 PM 67378 in reply to 67376

Deci, Alien...... cum mai ai curaj sa te gandesti sa investeti in Romania? Cred ca toata lumea apreciaza buna intentie si optimismul fara sfarsit de care dai dovada..... eu cu siguranta!, si totusi.......

Tatal meu tot incearca sa ma urneasca sa ma intorc acasa, macar intr-o vancanta, mai prelungita, si de fiecare data ii tot zic ca nu mai pun eu piciorul pe acolo curand, exact din motive de genul asta. Eu in numai 2 ani de america m-am dezobisnuit total de astfel de comportamente si cand mi se intampla (cand iau legatura cu Romania sa o ajut pe mama in vreo problema) ma urc pe pereti si imi vine sa urlu ca in jungla. Si acum realizez ca numai acum 2 ani, si pentru mine astfle de incidente erau normalul si nu exceptia.

Mici exemple: l-am dat pe unul in topicul NUmai in Romania, cand vb de factura la lumina. Asteptam raspuns la reclamatiile facute (inclusiv protectia consumatorului)

i-am cumparat mamei bilet de avion online de la KLM si nu am gasit nici un numar de telefon pt customer service, la KLM Romania, iar singurele numere la care am avut acces au fost cele ale agentiei KLM iar agenta de voiaj a fost f ofensata ca o intreb despre sistemul online, ca ea nu stie, ea face booking numai in agentie.

BRD - ul: am mai mentionat asta intr-un alt topic, cum a trebuit sa sun eu din america in mijloc de noapte sa vb cu n persoane de la banca sa ii conving ca se poate sa faci un transfer dintr-un cont euro din romania in cont USD in USA.

Toate exemplele de mai sus mie mi s-au intamplat in decurs de o saptamana asa ca mi-am luat portia pentru inca 2 ani. daca nu mai am de-a face cu Romania niciodata, tot e prea mult!

Acum ca m-am descarcat....... pot sa ma linistesc!Big Smile

Failure is Never quite as frightening as Regret!
  •  09-19-2007, 01:16 PM 67380 in reply to 67378

Hai mai Fuzzy, ai uitat de unde ai plecat, te-ai americanizat si tu. LOL 

Sunt de acord cu tine acolo sus, greu tare de inghitit marlania, nesimtirea, badaranismul si neamul prost al romanilor.

"If [man] is not to stifle his human feelings, he must practise kindness towards animals, for he who is cruel to animals becomes hard also in his dealings with men. We can judge the heart of a man by his treatment of animals."
    Immanuel Kant
  •  09-19-2007, 03:26 PM 67386 in reply to 67380

De curiozitate, ati citit campania cele 7 minuni ale Romaniei in EVZ?

Dupa 60 de mii de voturi (dintr-o tara cica de 20 de milioane) ei au decis anumite minuni ale Romaniei ca fiind cele mai importante. Dar de pe lista lipseste Casa Poporului (a doua cladire din lume ca marime), Castelul Bran, Castelul Peles, Delta. Adica unele din primele locuri cautate si vizitate de oricine vine in Romania din afara.

The only real security in life is to be very good at what you do.
  •  09-19-2007, 04:36 PM 67390 in reply to 67386

TheAlien:
    De curiozitate, ati citit campania cele 7 minuni ale Romaniei in EVZ?

Dupa 60 de mii de voturi (dintr-o tara cica de 20 de milioane) ei au decis anumite minuni ale Romaniei ca fiind cele mai importante. Dar de pe lista lipseste Casa Poporului (a doua cladire din lume ca marime), Castelul Bran, Castelul Peles, Delta. Adica unele din primele locuri cautate si vizitate de oricine vine in Romania din afara.

Casa Poporului e definitia plenara a kitsch-ului arhitectonic universal.

Vad ca n-ati inteles esentialul. Nu-i nimic, vi-l explic eu pe scurt: spiritul de miltian e backbone-ul societatii romanesti actuale. 
    Demonstratie:
    http://youtube.com/watch?v=vu0gLEh1FZ0

(recunoasteti personajul si functia sa?)

•  10-11-2007, 10:25 AM 68122 in reply to 67390

ILIE SERBANESCU
    „Nimeni nu si-a cedat in Europa resursele proprii, ca noi”

Spectaculoasa vanzare a 75% din Rompetrol de catre Dinu Patriciu companiei KazMunaiGas a Kazahstanului a declansat fierbinti dezbateri publice. Pretul de 2,7 miliarde de euro si legalitatea afacerii au preocupat indeosebi mediile de presa. Analistul economic Ilie Serbanescu abordeaza subiectul din perspectiva securitatii nationale, raspunzand intrebarilor revistei „Formula AS”.

„Ne-am legat de maini singuri”

- Ce inseamna vanzarea Rompetrol pentru evolutia economiei romanesti? O influenteaza in vreun fel? Produce anumite nelinisti?
    - Rompetrol era o firma privata, care apartinuse candva statului roman. Acum insa statul roman nu mai avea nici o implicare in Rompetrol. Asadar, tranzactionarea Rompetrol s-a facut intre un grup privat si o firma a unui stat strain. Dinu Patriciu nu avea nevoie de vreo aprobare din partea Romaniei pentru a face aceasta vanzare. Mai putin „ortodox” este insa faptul ca a fost cumparata de un stat strain, si nu unul oarecare, ci unul care are mari rezerve de petrol. Cu aceasta tranzactie a reintrat si Rompetrol in logica post-decembrista de „privatizare” a unor intreprinderi strategice, pun ghilimele la „privatizare”, pentru ca in cazul intreprinderilor care prezentau interes strategic nu a fost vorba despre o vanzare catre privati, ci despre transferarea unor monopoluri de la statul roman catre alte state. Rompetrol - cu a sa rafinarie importanta, Petromidia - scapase, fusese, intr-adevar, privatizata.
    - Detaliati putin, va rugam: de ce sustineti ca au fost transferuri, si nu privatizari?
    - Privatizarea inseamna vanzarea pachetului majoritar catre o firma privata, iar transferul este vanzarea controlului intr-o firma catre un stat strain. Asa s-a intamplat cu Petrom, care a fost preluat de statul austriac, cu Romtelecom, care a fost dat statului grec; trei retele de distributie a energiei electrice, in frunte cu Muntenia Sud, care era si cea mai prospera, au ajuns pe mainile statului italian; Electrica Oltenia - la statul ceh; Distrigaz Sud - este a statului francez... Noi nu am privatizat, noi am facut trans-feruri si ne batem cu pumnii in piept ca asta trebuia sa facem. De fapt, asa ne-am legat de maini singuri si ne-am privat de atuurile noastre economice.

„Daca pana acum aveam de-a face cu o globalizare dinspre Vest spre Est, acum sensul de circulatie este invers”

- Societatile enumerate au fost preluate de firme ale unor state central si vest-europene, Rompetrol a ajuns la statul kazah, adica in Est. Este vreo diferenta ingrijoratoare?
    - Se marcheaza o schimbare in tendintele globalizarii. Daca pana acum aveam de-a face cu o globalizare dinspre Vest spre Est, acum sensul de circulatie este invers. Kazahstanul a intrat pe contra-sens si ne arata ca statele cu mari resurse din Est se ambitioneaza sa fie mai mult decat exportatori de materii prime. Interesul statului kazah, ca si al altor state din Est, in frunte cu Rusia, este de a patrunde in sistemele de distributie si procesare de energie din tarile mari consumatoare. Vor sa obtina pozitii economice dominante in statele vest-europene.
    - De ce credeti ca si-a vandut Dinu Patriciu gaina cu ouale de aur? L-a convins suma colosala pe care a incasat-o sau are vreo strategie care ne scapa?
    - Pe de o parte, Rompetrol voia o expansiune internationala pe care nu o putea realiza prin forte proprii. Avea nevoie de capital si de materie prima. Acum le are. Firma kazaha are o cifra de afaceri de 60 de miliarde de dolari pe an si petrol la discretie. Deci, prin aceasta miscare, Dinu Patriciu isi ajuta compania pe care a construit-o sa se extinda si sa devina mai puternica. Pe de alta parte, Patriciu devine si mai bogat. Pe langa banii primiti pe 75% din companie, el va castiga si din cresterea valorii Rompetrol. Pentru ca daca Rompetrol se va dezvolta conform asteptarilor, in cativa ani, cele 25% din actiuni, cat i-au ramas lui Patriciu, vor valora mult mai mult decat azi.

„Ni s-a spus clar: nu privatizati, nu intrati in UE!”

- A fost pretul corect, ori afacerea a fost supraevaluata, cum reclama acum analisti din Kazahstan?
    - Nu putem vorbi de supraevaluare sau subevaluare, decat in cazul cand statul vinde. Intr-un caz ca acesta, tranzactia se face la pretul la care este convenit de parti, nu la pretul corect. Va dau un exemplu clasic deja de subevaluare de la noi: Petrom. Probabil sub presiune externa, dar si prin implicarea unor forte clientelare, sa le zic asa, statul a dat Petromul pe nimic. Subevaluarea este evidenta, si prin compararea Petrom cu Rompetrol. In timp ce Rompetrol a pus la bataie doar o rafinarie si o retea de distributie, Petrom a vandut si mai multe rafinarii, si o retea de distributie mai mare, si rezervele de petrol, si jumatate din rezervele de gaze pe care le-a lasat Dumnezeu romanilor. Este o diferenta neta intre ce au vandut si preturile obtinute.
    - Sugerati ca este vorba de santaj si coruptie in cazul Petrom? Coruptii n-au fost prinsi. Cine ne-a santajat?
    - Ni s-a spus clar: nu privatizati, nu intrati in UE! Si asa, compania de stat austriaca OMV a luat mai totul la pret infim.

„Asistam la un fenomen irepresibil, in fata caruia Occidentul s-a facut arici, dar pe care nu-l va putea opri”

- Odata cu vanzarea Rompetrol catre Kazahstan, este Romania mai vulnerabila?
    - Nu, noi eram deja vulnerabili. Voi dezvolta imediat ideea, dar vreau sa va spun ca asistam la un fenomen irepresibil, in fata caruia Occidentul s-a facut arici, dar pe care nu-l va putea opri.Vanzarea Rompetrol a creat un precedent. Globalizarea a fost pana acum cu sens unic: a fost propovaduita de occidentali, infaptuita de occidentali, care au fost globalizatorii. In momentul de fata exista unii, ca Rusia si Kazahstan, care prin forta financiara si pe baza resurselor energetice pe care le detin - ma refer la petrol si gaze - intra pe contrasens. In acest joc, Rompetrol a oferit un cap de pod in Uniunea Europeana.
    - Spuneati ca Romania era vulnerabila inca inainte de vanzarea Rompetrol...
    - Da, nu tranzactia Rompetrol e lovitura de gratie, nu ea ingenuncheaza Romania. Daca am fi vrut sa construim o parghie de sprijin, nu cu Rompetrol o faceam, ca nici nu dispunea statul roman de Rompetrol. Va reamintesc ca atunci cand Patriciu a cumparat Petromidia, principala avere a Rompetrol, aceasta rafinarie statea de ani de zile sa fie inchisa de stat, pentru ca nu reusea sa o rentabilizeze. Inca o data: vulnerabilitatea statului roman nu a fost provocata de Rompetrol, ci din cedarea monopolurilor de stat catre alte state, din renuntarea la rezerve naturale si la intreprinderi strategice, petrecuta in ultimii ani. Romania este un pod de trecere a resurselor din Est spre Vest. Daca din asta putem castiga ceva, e bine. Va veni petrol, deci va fi de munca pentru lucratorii romani. Kazahstan isi va apoviziona rafinaria din Romania, pentru ca astfel isi sustine expansiunea spre Vest.

„Nu am stiut sa ne jucam cartea”

- Suntem asadar in situatia de a culege faramiturile...
    - Asa este. Pentru ca nu am stiut sa ne jucam cartea. Statele au dreptul sa-si prezerve pozitiile strategice din economie. Romania si le-a cedat. Nu Rompetrol e problema, ci Petrom si alte mari companii foste de stat, pe care le-am dat altor tari. Noi ne-am pierdut parghiile importante de mult, cand am cedat si bruma de resurse care ne dadea, pentru o perioada de maximum 15 ani, garantia ca, in caz de criza, ne putem descurca singuri un timp. Faptul ca aveam anumite resurse functiona ca un tampon in fata amenintarilor cu taierea gazului rusesc, de pilda. Sigur, nu vorbim aici de independenta, ca nu se poate sa fii independent energetic, decat daca ai rezerve naturale uriase. Dar nimeni nu si-a cedat in Europa resursele proprii, ca noi.
    - Sa ne comparam cu vecinii nostri, alaturi de care am fost mereu in procesul integrarii euro-atlantice, Bulgaria si Ungaria. Acolo cum s-a procedat?
    - Bulgaria conteaza mai putin, ca n-a avut cine stie ce. Dar Ungaria e un foarte bun exemplu. A scos foarte mult la privatizare, dar a reusit sa-si pastreze controlul autohton. De pilda, compania Mol a fost privatizata, dar nu cu investitor strategic, adica nu i-a fost transferat altcuiva monopolul. Ci a fost vandut un pachet de actiuni unui actionariat diseminat. Statul maghiar nu mai detine controlul si nici nu trebuie sa mai aiba grija managementului si a rentabilitatii. Dar compania a ramas pe mainile capitalistilor maghiari, fara ca vreunul sa aiba singur putere de decizie. Statul ungar a refuzat sa dea Mol OMV-ului, tocmai pentru ca aceasta din urma era a statului austriac. Si-acum Mol-ul cunoaste o importanta expansiune, inclusiv in Romania. Sa privim si spre tarile occidentale - propovaduitoare ale globalizarii, deschiderii pietelor, rolului capitalui privat - si vom vedea ca in toate, cu exceptia Germaniei, sistemele energetice sunt controlate de capitalul public autohton, adica de stat.

„Bucurestiul nu realizeaza ca pierdem Ardealul”

- Ce-ar fi de facut pentru a repara ce-am stricat? Exista o solutie pe care s-o adopte maine un guvern competent, responsabil si atasat cauzei nationale?
    - Parerea mea este ca nu. Deja am pierdut tot pe ce puteam construi. Toata axa majora a economiei. Nu mai avem distributia energetica, productia de otel, de ciment, telecomunicatiile mobile si fixe, sistemul bancar... Cu ce sa construiesti? In plus, nu exista nici o gandire strategica in acest sens. De exemplu, Bucurestiul - care este centrul economic al tarii - nu realizeaza ca pierde Ardealul. Regiunile se polarizeaza in jurul factorilor de putere. Fara sa fim adeptii conspirationismului si al unor scenarii antinationale, observam ca Ardealul nu este in sfera de influenta a Bucurestiului, ci aspirat de Budapesta si Viena. Deja economia din Ardeal e detinuta de firme maghiare si austriece. Luati un simplu orar de zbor al aeroportului Timisoara: din 40 de zboruri, doar 3-4 sunt catre Bucuresti, restul in Ungaria, Austria si alte tari occidentale. Asta spune totul. In aceste conditii, noi construim autostrada Brasov-Bors, ca sa usuram conectarea Ardealului la noii poli de putere economica, Budapesta si Viena. Nu se gandeste nimeni sa lege Bucurestiul de Ardeal printr-o autostrada. Un proiect national al Romaniei ar trebui sa prevada construirea urgenta, in maximum un an si cateva luni, a unei autostrazi Bucuresti - Cluj.
    - Si-atunci, mai putem vorbi de siguranta nationala?
    - Nu. Din punct de vedere energetic - adica al motorului economiei - suntem dependenti total de altii. Bine macar ca suntem in NATO si avem aparare din punct de vedere militar.

http://www.formula-as.ro/revista_787__8675__ilie-serbanescu---nimeni-nu-si-a-cedat-in-europa-resursele-proprii,-ca-noi.html

I
    n rest, toate la fel, securistii vigilenti pe teren, printre oameni; secretarii de partid tot pe teren, in teritoriu, prin birouri si directorate regionale, membrii CC tot prin birouri, ministere, parlamente si militienii la sectii (si prin sereleuri ca trebuie si gura lor sa mananca).

•  10-11-2007, 03:33 PM 68128 in reply to 68122

daca din intamplare cineva mai avea vreun mic dubiu, cat de cat... 

CORUPTIA din ROMANIA 

EXCLUSIV: Remeş, numit "Împăratul" în discuţiile dintre Mureşan şi Ciorbă

Procurorii anticorupţie au înregistrări în care ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş, este filmat primind un plic de la Ioan Avram Mureşan, dar şi cu fostul ministru care, într-o discuţie ulterioară cu Gheorghe Ciorbă, recunoaşte faptul că în plic se aflau 15.000 de euro.

Surse judiciare au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Remeş şi fostul ministru Mureşan au fost filmaţi în timpul unei întâlniri avute într-un local din zona Dorobanţi. Mureşan îi vorbeşte lui Remeş codat, multe dintre detalii scriindu-i-le pe o hârtie.

La un moment dat, Mureşan primeşte un telefon de la Gheorghe Ciorbă - omul de afaceri care avea interes să-i câştige bunăvoinţa lui Remeş pentru ca acesta să-i favorizeze firma la licitaţii - care-l anunţă că îl aşteaptă afară, "lângă un BRD", să-i dea ceva.

Mureşan este filmat când primeşte de la Ciorbă un plic şi o foaie de hârtie pe care, în stradă, omul de afaceri scrie ceva. După câteva minute se despart, iar Mureşan revine în local, unde-i cere lui Remeş să-şi deschidă geanta. Între ei are loc un scurt dialog, ambiguu, în care Remeş lasă să se înţeleagă că acceptă banii, iar Mureşan îl sfătuieşte ca mai bine să-i primească acasă.

Într-o altă înregistrare video, Mureşan vorbeşte cu denunţătorul Gheorghe Ciorbă într-o cameră. La începutul convorbirii, Ciorbă i se plânge lui Mureşan de faptul că i s-a stricat maşina, iar amândoi consimt să-şi închidă telefoanele mobile pentru a nu fi ascultaţi. Mureşan insistă câteva minute asupra unui telefon fix aflat în cameră, despre care iniţial cere să fie scos din priză, iar apoi să fie scos de tot din cameră. Discuţia este recentă şi are loc după ce Mureşan a aflat că este în atenţia procurorilor anticorupţie.

Pentru început, Mureşan avansează o teză potrivit căreia "ăsta" (Traian Băsescu, n. red.) vrea să-i ia pe miniştri la rând, unul câte unul, pentru a-i suspenda şi a scăpa astfel de Guvernul Tăriceanu, acesta fiind, în opinia sa, şi motivul pentru care DNA a intrat pe fir în povestea cu el, Ciorbă şi Remeş.

Odată rezolvată problema telefonului fix, cei doi încep să vorbească, Mureşan sfătuindu-l pe Ciorbă ce anume să spună procurorilor. În discuţia celor doi, Remeş este denumit "Împăratul".

Mureşan opinează asupra probelor pe care procurorii le-ar putea avea împotriva sa şi îi spune lui Ciorbă cum anume să motiveze şi "ploconul" în palincă şi carne, lăsat de cei doi la locuinţa din Baia Mare a lui Traian Remeş, dar şi discuţia telefonică în care lui Remeş îi sunt date informaţii despre identitatea firmelor lui Ciorbă.

Atunci când Mureşan îşi pune problema că procurorii ar avea înregistrarea momentului în care plicul de la Ciorbă ajunge la Remeş, Ciorbă vorbeşte clar despre cei 15.000 de euro. Mureşan îi face semn să tacă şi îi desenează cu degetul prin aer, vorbind în şoaptă, spunând: "Despre astea nu vorbim".

Mureşan dă dovadă că ştie procedura penală, el dându-i şi sfaturi tehnice lui Ciorbă pentru întâlnirea cu anchetatorii şi spunându-i că a "trecut prin multe, mult mai grele", cu procurorii anticorupţie.

Într-o altă înregistrare video, anterioară celorlalte două, Mureşan merge, alături de Ciorbă, la casa lui Remeş unde lasă mai multe lăzi cu diverse produse. Mureşan însuşi - despre care familia a susţinut că suferă de diabet - cară vioi mai multe lăzi pe terasa casei lui Remeş, la un moment dat chiar alergând câţiva paşi pentru a grăbi descărcarea ploconului. Înainte de a ajunge acasă la Remeş, Mureşan vorbeşte cu soţia ministrului, căreia îi transmite că are să-i aducă ceva şi pe care o roagă să-i comunice femeii care se ocupă de casă să-i primească.

Sursele judiciare citate au mai declarat că, pe lângă înregistrările video, dosarul mai cuprinde şi multe alte înregistrări telefonice, unele dintre ele - ulterioare momentului predării plicului - în care Mureşan îi transmite lui Ciorbă că Remeş "a primit" iar altele în care Remeş dă telefoane şi se interesează de licitaţiile pe care Ciorbă dorea să le câştige.

În timpul percheziţiei din locuinţa lui Mureşan, fiul acestuia, Dan Mureşan, este înregistrat de procurori vorbind la telefon cu mama sa, pe care o sfătuieşte să "ascundă paşaportul" într-un loc de care "să nu ştie nimeni" în afară de ea, fără a fi clar despre al cui document vorbeşte

... 

sursa

When I was young I believed that money and power will make me happy. I was right (Bill Gates)
    Do not argue with me; I'm always right! (Gheorghe007)
View as RSS news feed in XML