|
|
Banii intr-o casnicie
Last post 08-19-2007, 10:35 AM by Eris. 36 replies.
-
-
08-16-2007, 10:57 AM |
-
Prism
-
-
-
Joined on 02-13-2005
-
US
-
Posts 1,555
-
Points 10,315
-
|
Re: Banii intr-o casnicie
Sint citeva reguli care asigura impartirea echitabila a finantelor: 1. Prenup. Este absolut necesar. 2. Financiar, ambii parteneri ar trebui sa participe in mod egal la cheltuielile familiei, deci un cont comun de cheltuieli este necesar. 3. Surplusul indivizilor (disposable income) ar trebui sa fie folosit pantru imbogatirea lui/ei ca persoana, (o excursie solo, spa, un album de arta, literatura, amant(a).. )
|
|
-
08-16-2007, 11:29 AM |
-
vpdana
-
-

-
Joined on 01-06-2007
-
-
Posts 301
-
Points 0
-
|
Prism:2. Financiar, ambii parteneri ar trebui sa participe in mod egal la cheltuielile familiei, deci un cont comun de cheltuieli este necesar.
Ce se intampla cand venitul adus de parteneri nu e egal, iar cheltuielile se impart egal? cand unul dintre parteneri dupa ce isi plateste partea de cheltuieli, adica jumate din mortgage, jumate din rata la masina, sau mai stiu eu ce alte datorii... si in final nu mai ramane cu nimic, sau poate nici nu reuseste sa-si acopere partea de cheltuieli....? Ce face, ia un loan de la celalalt partener ?
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy enough people to make it worth the effort. (Herm Albright)
|
|
-
08-16-2007, 12:22 PM |
-
javacool
-
-

-
Joined on 04-22-2007
-
-
Posts 818
-
Points 0
-
|
...you guys make me laugh..its amazing to me how America can change people or im just naive ...the way i see it is like this:) ..it doesnt matter who makes what, one pays the bills (it doesnt matter who)...ALL money goes to ONE acc. and both of them use it as necessarily for whatever (letting the other one whats up not for permision mind you)...if you want everything to be half and half BUY a dog and dont get married...PRENUP?!...WHY EVEN BOTHER TO START A MARRIAGE WITH A NEGATIVE...the purpose of marriage is to become ONE for better or worse.. ..."Partener"...what the hell ,are talking about business here?...i would like to think that the other one is MY wife and im HER husband..in a true marriage there is no such thing like half ( it doesnt work) both of them should do whatever it takes to make the other happy...pretty simple
"there is NO woman out there that is worth the trouble that she brings" by Daniel
|
|
-
08-16-2007, 12:40 PM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Java m-a scutit de multe comentarii. Eu nu puteam spune mai clar decit a facut-o el. Cred ca prism a glumit vorbind de prenuptial. Ce prenuptial, fratilor? Adica pt ce? Pt cele doua valize cu care vin de-acasa? Sa mai spun ca acel cineva imi deschide casa si acces la contul lui? Get real. Marea majoritate o duc bine, se inteleg, si nu ajung la situatii limita. Problema banilor e o consecinta a lipsei de comunicare, INAINTE si DUPA casatorie. Pina la urma o poti considera o carenta in educatie. Ma surprinde cit de multa lume gindeste casnicia ca parteneriat. Si ca mai toate problemele se rezolva acolo unde-i iubire. Si nu cred ca lipsa banilor poate omori iubirea in atit de scurt timp. Accept, sint si exceptii, dar de cele mai multe ori venim cu un bagaj de cunostiite umilitor de precar despre viata in America.
|
|
-
08-16-2007, 01:32 PM |
-
olivia
-
-
-
Joined on 09-08-2003
-
Michigan
-
Posts 399
-
Points 2,835
-
|
Java . Parerea mea este ca atunci cand se ajunge la discutii de genul cat faci tu, cat fac eu, ce cheltui tu, ce cheltui eu, nu mai este vorba de casnicie. In viata cei doi pot avea suisuri si coborasuri pe linie financiara, poate atunci se vede cu adevarat , in functie de reactiile celor doi, pe ce a fost bazata casnicia. Cred ca discutiile mari apar atunci cand unul din cei doi este mai egoist si incepe sa cheltuie aiurea , fara sa tina cont de parerea celuilalt. Am cunoscut un caz mai aparte, amandoi mai fusesera casatoriti, ea avea un copil din prima casnicie. De la inceput au fost conturi separate, banii separati, stabilit pentru fiecare ce are de platit pentru cheltuielile comune, totul foarte clar. Cand i-am cunoscut am remarcat faptul ca plateau totul nemteste, au petrecut o vacanta impreuna cu noi. Probabil a vazut cumva mirare in ochii mei si ea simtit cumva obligata sa-mi dea explicatii, cum ca s-a fript rau in prima casnicie si a doua oara a vrut ca lucrurile sa fie foarte clare, ca a discutat foarte clar cu actualul sot problema si ca el a fost de acord. I-am spus ca nu treaba mea si ca fiecare cu problemele lui si daca ei asa se simt bine, e doar problema lor. Pentru mine, relatia lor mi s-a parut altceva decat casatorie, parca era un parteneriat. Mi s-a parut total anapoda, sa vad cum isi face fiecare calculul inclusiv la nota de plata de la restaurant sa vada ce are de plata, ea era cu contabilitatea. M-am gandi si la ce experienta urata o fi avut inainte ea de a ajuns la asemenea situatie... am zis doar atat "sa ma fereasca D-zeu de asa ceva". Explicatia ei a mai fost insotita si de faptul ca are un copil si ca nu vrea sa sa bazeze pe sot, ca primul a lasat-o cu ochii in soare.... ca vrea sa fie independenta financiar. M-am gandit ca singura explicatie pentru care sunt impreuna ar fi faptul ca amandoi au o varsta si teama de singuratate i-a unit. Poate i-am judecat gresit, naiba stie, dar cred ca as inebuni sa stau sa fac asemenea calcule zi de zi, sau poate doar in vacante au asemenea calcule, in rest fiind totul foarte bine pus la punct .
|
|
-
08-16-2007, 02:36 PM |
-
Perla
-
-
-
Joined on 07-31-2007
-
-
Posts 13
-
Points 0
-
|
TheAlien: Din punctul meu de vedere ma gandesc ca amandoi lucreaza si aduc totul intr-un "sac" comun si de acolo platesc billuri si tot ce trebuie in casa si tot de acolo isi impart si pentru lucruri persoane. Voi ce parere aveti?
He he he, totul la un loc, dar cand vine vorba de lucruri personale, pentru un tip e simplu ... o tunosare la doua saptamani sau chiar o luna cateva camasi, pantaloni si pantofi si ai cam terminat cu el, da ce te faci cu consoarta manichiura cel putin o data pe saptamana, tuns, sau coafat ... poate la fel de des, sa nu mai pun si vopsitul, creme, machiajuri, ..... si cand ajungem la imbracaminte, incepe ... da nu pot sa imi iau doar fusta aia, ca imi trebuie si o camasa sa se asorteze, da la culoarea asta imi trebuie si pantofi la fel , .... ups stai asa ca nu am geanta pentru ele.... si asa dispare orice egalitate posibila.
"E mai bine sa fii urat pentru ce esti decat sa fii iubit pentru ce nu esti." Andre Gide
|
|
-
08-16-2007, 04:28 PM |
-
TheAlien
-
-

-
Joined on 08-15-2002
-
-
Posts 4,802
-
Points 22,445
-
|
Perla: TheAlien: Din punctul meu de vedere ma gandesc ca amandoi lucreaza si aduc totul intr-un "sac" comun si de acolo platesc billuri si tot ce trebuie in casa si tot de acolo isi impart si pentru lucruri persoane. Voi ce parere aveti?
He he he, totul la un loc, dar cand vine vorba de lucruri personale, pentru un tip e simplu ... o tunosare la doua saptamani sau chiar o luna cateva camasi, pantaloni si pantofi si ai cam terminat cu el, da ce te faci cu consoarta manichiura cel putin o data pe saptamana, tuns, sau coafat ... poate la fel de des, sa nu mai pun si vopsitul, creme, machiajuri, ..... si cand ajungem la imbracaminte, incepe ... da nu pot sa imi iau doar fusta aia, ca imi trebuie si o camasa sa se asorteze, da la culoarea asta imi trebuie si pantofi la fel , .... ups stai asa ca nu am geanta pentru ele.... si asa dispare orice egalitate posibila.
Nu e asa. Si pentru el pot sa fie tot felul de gadgeturi, telefoane mobile, calculatoare, playstation, televizoare plasma, sunet mai stiu eu de care, carputer, etc. etc. etc. Cand vine vorba e cheltuit banii singura problema este sa fie bani, ca pe ce sa ii cheltuiesti se gaseste imediat.  Evident ca astfel de cheltuieli se fac cu, capul pe umeri impartind si de o parte si de alta, ca evident nu este normal nici pt el sa zica ca vrea cine stie Playstation 3 sau iPod, sau pt ea sa zica ca vrea sa mearga la spa, daca nu sunt bani. Doi oameni pe aceeasi lungime de unda si tragand in aceeasi directie nu vor avea astfel de probleme.
The only real security in life is to be very good at what you do.
|
|
-
08-16-2007, 04:41 PM |
-
Prism
-
-
-
Joined on 02-13-2005
-
US
-
Posts 1,555
-
Points 10,315
-
|
TheAlien: Doi oameni pe aceeasi lungime de unda si tragand in aceeasi directie nu vor avea astfel de probleme.
Doi oameni cu cap elimina din start orice neintelegere financiara care este motivul # 1 pentru divorturile in US.
|
|
-
08-16-2007, 04:49 PM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Cind unul trage cea, iar celalalt hais, stiti voi incotro se-ndreapta casnicia. Pe ripa-n jos. Daca in stadii ca astea nu se inteleg, atunci cum ajung sa economiseasca bani pt colegiul copiilor, ori pt zile negre?
|
|
-
08-16-2007, 05:08 PM |
-
Perla
-
-
-
Joined on 07-31-2007
-
-
Posts 13
-
Points 0
-
|
" ori pt zile negre? " Niciodata sa nu strangi bani pentru zile negre, pentru ca vor veni si cand vine una, cu siguranta vor veni si urmatoarele. Cand eram copil la mama acasa, mereu o auzeam : Trebuie sa pun banii astia acolo pentru zile negre, si uite asa au aparut zilele negre, iar banii aceia nu i-au ajuns decat pentru prima zi , ca au fost ani intregi, cand vin parca se tin scai, nu mai scapi. Banii daca ii strangi e bine sa ii strangi doar pentru planuri de viitor. Investitii financiare, in copii , vacante..... sau orice altceva.
"E mai bine sa fii urat pentru ce esti decat sa fii iubit pentru ce nu esti." Andre Gide
|
|
-
08-16-2007, 08:28 PM |
-
Eris
-
-
-
Joined on 08-07-2007
-
-
Posts 130
-
Points 0
-
|
Un contract prenuptial este o idee buna. Ca atunci cand te ia valul si te casatoresti, uiti sa mai gandesti. Si te trezesti peste cativa ani...zeci chiar dupa divort decat cu tzoalele pe tine. Daca te-a luat valul si nu ai facut prenup, atunci trebuie avut grija sa tii cont la ce cheltuieli faceti, cati bani face fiecare si ce cheltuieli personale faceti (aici se includ si cadourile pentru parinti, eventual bani furnizati parintilor). Sa nu te trezesti ca , in cel mai bun caz, ti se scot ochii ca nu faci destui bani ca nu se mai vad. Eu sunt femeie dar in caz de divort i-as ceda lui tot numai sa se termine divortul mai repede. Asa ca as avea de pierdut. Daca faceam prenup, fiecare isi avea approx. ce facuse pana atunci.
|
|
-
08-16-2007, 11:26 PM |
-
javacool
-
-

-
Joined on 04-22-2007
-
-
Posts 818
-
Points 0
-
|
Eris: (aici se includ si cadourile pentru parinti, eventual bani furnizati parintilor). Sa nu te trezesti ca , in cel mai bun caz, ti se scot ochii ca nu faci destui bani ca nu se mai vad. Eu sunt femeie dar in caz de divort i-as ceda lui tot numai sa se termine divortul mai repede. Asa ca as avea de pierdut. Daca faceam prenup, fiecare isi avea approx. ce facuse pana atunci.
..oh my,gifts are just that GIFTS .... gift  /gɪft/ Pronunciation Key - Show Spelled Pronunciation[gift] Pronunciation Key - Show IPA Pronunciation –noun | 1. | something given voluntarily without payment in return, as to show favor toward someone, honor an occasion |
...when comes to divorce you'll find out that you want everything (i've been thru that,she changed her mind on her way to the lawer,what a surprise ..eh?)
"there is NO woman out there that is worth the trouble that she brings" by Daniel
|
|
-
08-17-2007, 01:15 AM |
-
seagull
-
-

-
Joined on 02-15-2007
-
Boat Town USA, MI
-
Posts 139
-
Points 0
-
|
Prism: 1. Prenup. Este absolut necesar.
Depinde ce finante ai. Noi cind ne-am cunoscut (eu cu sotul) nu aveam absolut nimic niciunul. cit despre venit...eu am renuntat la scoala ca sa deschidem compania pe care o avem actual, acum sint aproape gata cu scoala si mi-am deschis si eu o companie. Dar el a fost producatorul de bani in toti acesti ani (eu l-am ajutat numai sa-i cheltuie:) Dar niciodata nu au aparut probleme din cauza asta.
|
|
-
08-17-2007, 09:17 AM |
-
bonepaula
-
-
-
Joined on 09-12-2004
-
Virginia
-
Posts 2,771
-
Points 20,300
-
|
TheAlien: Citind un alt topic m-am gandit sa deschid discutia de fata: cum considerati ca ar trebui avut grija de finante intr-o casnicie?
Banii trebuie sa fie la comun. Cum ziceam si in trecut....cand l-am luat de sot, mi-am asumat si datoriile lui. Si mai ales in cazul vizei mele, cand fata ajunge in US cu doua valize si incepe a se folosi de toata agoniseala noului sot. Ii clar ca particip la cheltuieli. Insa...pe topicul respectiv, saraca fata, dupa ce ca este obligata de al ei sot sa-i plateasca creditele, amenintata fiind ca n-o sa vada GC-ul, nu-i lasa nici macar bani de cheltuieli personale...ceea ce mi se pare ridicol ! Si-atunci, normal ca as ascunde o parte din banii mei. Mi se pare normal sa te ajut sa plateasti datoriile(chiar daca le-ai facut inaintea de a aparea eu in viata ta), dar nu ma ameninta si nu ma obliga sa fac asta. O fac pt ca asa-i bine si frumos, n-as face-o de frica...ba dimpotriva, daca sunt sub amenintare "da-mi banii ca te tai", eu personal n-as da nici un penny.
Life is full of dreams.If you don't dream ...go to sleep.
|
|
-
08-17-2007, 10:31 AM |
-
javacool
-
-

-
Joined on 04-22-2007
-
-
Posts 818
-
Points 0
-
|
bonepaula: "da-mi banii ca te tai", eu personal n-as da nici un penny.
..i didnt hear that phrase since i was i teenager...man ,that brings back memories (not good ones mind you)
|
|
-
08-17-2007, 10:51 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Cind se ajunge la astfel de argumente, nu exista decit o cale: USHA. Daca se discuta ca banii-s necesari, atunci e cu totul altceva. Indiferent daca datoriile au fost facute inainte, indiferent cu/pentru cine. Am fost cu capu-n traista si nu l-am intrebat inainte daca are datorii, tac si trag. In cazul stiut de noi, cred ca situatia-i multmai grava, si dupa parerea mea, nici o viza de America nu merita sa ma injosesc. Toti gresim, toti ne putem insela, dar odata treziti din feerie trebuie sa luam o decizie. La ce foloseste ca noi, aici ne "scandalizam" de ce face tipul? Nu-i ajutam cu nimic. La ce i-ar ajuta sa nu divorteze? Adica sa indure mizeria in continuare? In alta ordine de idei, cred ca cei veniti mai nou percep altfel banii. Surprinzator, in Romania desi se cistiga mai putin, banii se cheltuie mai usor. Mai zilele trecut o proaspat venita era nedumerita de ce sotiorul ei s-a suparat cind ea a cheltuit peste $1000 la un singur drum la mall. Ca doar ea in 2luni nu si-a cumparat nimic, ba in plus, el plateste tot soiul de cheltuiel facute inainte de venirea ei aici, de ex. student loan. Uita domnita ca acel student loan i-a permis sotului ei sa cistige atiti cit cistiga. Si mai uita ca din venitul brut 35% se duce pe taxe si asigurari. Dupa ce s-a dumirit, s-a mai inmuiat, dar m-a surprins concluzia ei: "daca nu-si poate permite o sotie ca mine, nu trebuia sa se insoare". Asta dupa doar 3 luni. Cum credeti ca se gestioneaza banii intr-o astfel de casnicie?
|
|
-
08-17-2007, 11:01 AM |
-
javacool
-
-

-
Joined on 04-22-2007
-
-
Posts 818
-
Points 0
-
|
Girbova: "daca nu-si poate permite o sotie ca mine, nu trebuia sa se insoare". Asta dupa doar 3 luni. Cum credeti ca se gestioneaza banii intr-o astfel de casnicie?
...well,if shes a 'trophy" wife,she is right....sorry to say it but if you marry someone out of your "league" you better have something to "make up' the difference...if thats not the case,well he is in big trouble 
|
|
-
08-17-2007, 11:05 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Well, java,... she is a nice looking girl, like almost all of romanian girls, and he is a professional. But he did not know, I guess, what expensive tastes she has. In the next few months they will find out how much they love each other.
|
|
-
08-17-2007, 11:10 AM |
-
vpdana
-
-

-
Joined on 01-06-2007
-
-
Posts 301
-
Points 0
-
|
...well,if shes a 'trophy" wife, Ce inseamna asta? Cum adica a "trophy" wife, hai ca nu inteleg... sa fim seriosi. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar am inatlnit si eu cazuri din astea. El aici de ani buni, munceste sa-si faca un viitor, o casa, o familie, si la un moment dat se hotaraste sa se insoare. Binenteles ca vrea o conationala, o "romana de-a noastra". Vine fata aici, si normal ca se asteapta sa fie tratata ca o printesa, cum adica sa munceasca ea? pai de aia a adus-o in America sa munceasca, asa putea sa se marite in Ro foarte bine, sau cum adica sa puna banii impreuna, ea trebuie sa aiba grija de ea... ca de, ea vine din Romania. Pe urma vine el seara de la munca, are pretentia sa fie scoasa la plimbare, la cumparaturi, in vacante...., ca sta saraca toata ziua in casa, se plictiseste. Pe bune, ori eu am uitat de unde am plecat, ori nu stiu dar nu inteleg...., explicati-mi si mie.
A positive attitude may not solve all your problems, but it will annoy enough people to make it worth the effort. (Herm Albright)
|
|
-
08-17-2007, 11:13 AM |
-
Girbova
-
-
-
Joined on 12-07-2005
-
-
Posts 2,193
-
Points 2,075
-
|
Dana, tu stai pe-aproape de mine? Sigur ai tras cu urechea la ce i-a spus fetei.
|
|
-
08-17-2007, 11:19 AM |
-
vpdana
-
-

-
Joined on 01-06-2007
-
-
Posts 301
-
Points 0
-
|
Nu cred ca vorbim de aceeasi fata  . Cele pe care le stiu eu, una a lasat-o balta dupa ceva vreme, s-a intors in Romania, iar cealalta si-a gasit altul cu banii mai multi  . A. si mai stiu si al treilea caz, ea s-a intors in Romania, iar aici situatia e si mai sensibila, fiind si un copil la mijloc
|
|
-
08-17-2007, 11:21 AM |
-
javacool
-
-

-
Joined on 04-22-2007
-
-
Posts 818
-
Points 0
-
|
vpdana: ...well,if shes a 'trophy" wife, Pe bune, ori eu am uitat de unde am plecat, ori nu stiu dar nu inteleg...., explicati-mi si mie.
...well,its actually pretty simple..."trophy wife" means just that...they are high maintenance women and they know they are beautiful...the man that can afford that know and dont expect nothing from them other than looking pretty and "cough"
|
|
-
08-17-2007, 11:24 AM |
|
|